Octavia Marina Petru
 


Anul scolar 2007-2008

Colegiul Spiru Haret
Vineri 13 iunie 2008 


Prezent la serbarea scolara de sfarsit de an, colegul nostru Bruno Gheorghievici a inmanat din partea Asociatiei Spiru Haret 2001,  premiul castigatoarei  la Olimpiada din anul scolar 2007/2008.


 

 ...si scrisoarea de multumire:

Pe langa confirmarea primirii premiului as dori sa va multumesc pentru acest gest frumos care bineinteles ca m-a bucurat! Mi-as fi dorit sa fiu prezenta la serbare, dar, pentru ca nu s-a putut, am rugat-o pe prietena mea sa-mi spuna cateva cuvinte despre cum a fost. 

Am vizitat site-ul asociatiei si mi-a facut placere sa vad atat poze cu prieteni si colegi din liceu, cat si cu fosti elevi pe care nu am avut ocazia sa-i cunosc. Felicitari pentru aceasta initiativa!

In legatura cu denumirea "Sprachbausteine" - acesta este un tip de exercitiu care presupune completarea unor texte lacunare alegand cuvinte dintr-o lista data. 

~Petru Octavia~

Iata scrisoarea de prezentare a Octaviei:

Va multumesc pentru interesul acordat! 

    Dupa cum am spus, sunt eleva in clasa a XII-a  - filologie - intensiv germana in Colegiul National "Spiru Haret".

    Acesta este primul an cand, participand la olimpiada de germana, am ajuns la faza nationala, fapt care m-a bucurat si mi-a dat mai multa incredere in fortele proprii. Rezultatul de la olimpiada a fost de 84 de puncte din 100; am luat un "Premiu Special" pentru punctajul maxim de 20 de puncte obtinut la Sprachbausteine.

    Despre activitatea mea scolara nu este foarte mult de spus, s-a desfasurat ca cea a oricarui elev, dar limbile straine m-au pasionat in mod special inca din timpul scolii generale, probabil deoarece la acestea ma descurcam cel mai bine, fara a depune prea mult efort.

    Prima limba straina pe care am invatat-o a fost engleza, a doua germana, iar incepand cu liceul am facut si ore de spaniola (pe care in mod surprinzator nu o pot invata la fel de usor!). Am fost de asemenea interesata - influentata probabil si de placerea deosebita pentru calatorii- de limbile greaca, portugheza, finlandeza si chineza, dar nu am aprofundat cunostintele la acestea.

    Desigur, doresc sa urmez o facultate de limbi straine, dar pentru a putea studia atat limbile pe care le indragesc cel mai mult, cat si despre cultura tarilor unde sunt vorbite, am ales sa ma inscriu -cu sprijinul parintilor mei-  la Universitatea din Viena - de aceea rezultatul de la olimpiada m-a ajutat sa castig incredere in mine insami. In cadrul acestei Universitati se afla sectia de studii scandinavice - "Skandinavistik" unde voi opta pentru norvegiana si islandeza. Aceste limbi sunt pentru mine o alegere fireasca intrucat, pe langa atractia pe care o am inca de la varsta de 13 ani fata de tarile nordice, in ele se imbina elemente din limba engleza si cea germana - datorita carora le voi putea invata mai usor. Pe langa aceasta, faptul ca voi studia in Viena imi va ajuta si la imbogatirea cunostintelor de limba germana. 

    Trebuie sa mentionez si faptul ca nu mi-am dorit de la bun inceput sa plec din tara, nici acum nu sunt foarte fericita de acest lucru, desi sunt consitenta ca este o mare oportunitate pentru mine. Am ales Universitatea din Viena deoarece optiunile de studii din Bucuresti si restul tarii nu mi-au trezit cu adevarat interesul. Cu toate acestea, dupa terminarea studiilor vreau sa ma intorc in Romania, indiferent daca voi lucra in domenii unde imi vor fi folositoare limbile straine sau nu.

    Ceea ce ma motiveaza in orice caz este ideea ca numarul de limbi straine cunoscute reflecta in mare masura intensitatea cu care traim, fiecare limba invatata putand fi asociata unei renasteri!  

~Petru Octavia~       


BACK TO TOP